با خواص عناب آشنا شوید

به گزارش وبلاگ رویال درام، عناب را با نام های خرمای قرمز و خرمای چینی هم می شناسند و نام علمی آن Ziziphus jujube است. این میوه همه فن حریف، بومی منطقه ها گرمسیری و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی نظیر ویتامین C، ویتامین B12 و پتاسیم.فواید عناب و خواص دارویی فراوانش تردیدی در مصرف آن باقی نمی گذارد.در این مقاله در خصوص خواص عناب یا خرمای قرمز صحبت خواهیم کرد.

با خواص عناب آشنا شوید عناب یک میوه بومی در آسیای جنوبی محسوب می شود، اما امروزه در سراسر دنیا از آن استفاده می نمایند. این میوه در حالت رسیده، به رنگ قرمز تیره یا بنفش درمی آید و ممکن است پوست آن کمی پلاسیده به نظر برسد. به علت طعم شیرین عناب و بافتی که دارد، اغلب در فراوری آبنبات و دسر های آسیایی به کار می رود. در طب سنتی هم، از عناب به طور گسترده ای برای بهبود کیفیت خواب و کاهش اضطراب استفاده می شود. اگر شما هم از هواداران این میوه هستید، با ما همراه باشید.

ارزش غذایی عنابمیوه عناب کم کالری، اما سرشار از فیبر، انواع ویتامین ها و مواد معدنی است. ارزش غذایی یک وعده 100 گرمی از عناب خام یا حدود 3 عدد از این میوه را در جدول زیر مشاهده می کنید.

مواد مغذی میزان
کالری 79
پروتئین 1 گرم
چربی 0 گرم
کربوهیدرات 20 گرم
فیبر 10 گرم
ویتامین C 77 درصد ارزش روزانه
پتاسیم 5 درصد ارزش روزانه

عناب به علت فیبر زیاد و کالری کمی که دارد، یک میان وعده عالی و سالم برای هر فردی است. این میوه کوچک حاوی مقادیر کمی از چندین ویتامین و چند ماده معدنی هستند، اما به طور ویژه سرشار از ویتامین C است، یک ویتامین مهم با خاصیت مهم با خاصیت آنتی اکسیدانی و تقویت نماینده سیستم ایمنی بدن.

عناب بعلاوه حاوی میزان نسبتا کافی پتاسیم است، عنصری که نقش مهمی در کنترل عضلات و تعادل الکترولیت دارد. به علاوه، میوه عناب حاوی کربوهیدرات به شکل قند های طبیعی است که انرژی مورد نیاز بدن را تامین می نماید. توجه داشته باشید که عناب های خشک که بیشتر در منطقه ها دیگر دنیا در آشپزی کاربرد دارد، از قند و کالری بسیار بیشتری نسبت به عناب تازه برخوردار هستند. زیرا در حین خشک شدن، قند های موجود در میوه تغلیظ می شوند، به علاوه ممکن است در طی فرآوری این محصول میزانی شکر به آن اضافه شود.

خواص عنابمیوه عناب مدتهاست که برای درمان شرایطی مثل بی خوابی و اضطراب مورد استفاده قرار می گیرد. مطالعات حیوانی و آزمایشگاهی نشان می دهند که این میوه ممکن است مزایای سلامتی چشمگیری برای سیستم عصبی، ایمنی بدن و هضم غذا داشته باشد.

1. سرشار از آنتی اکسیدانمیوه عناب سرشار از چندین ترکیب آنتی اکسیدانی است؛ بیش از همه فلاونوئیدها، پلی ساکارید ها و اسید های تریترپنیک. عناب بعلاوه حاوی مقادیر بسیار زیادی ویتامین C است، ویتامین سی یکی از مهم ترین موادیست که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می نماید. آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که می توانند از آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد اضافی جلوگیری نمایند.

تصور بر آن است که فعالیت رادیکال های آزاد نقش مهمی در بروز بسیاری از بیمار ی های مزمن، از جمله دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و بعضی سرطان ها دارد. به علت توانایی این ترکیبات در مبارزه با رادیکال های آزاد، مواد حاوی آنتی اکیسدان ها فواید سلامتی بسیاری دارند. یک مطالعه حیوانی نشان داد که فعالیت آنتی اکسیدانی فلاونوئید عناب به کاهش استرس و التهاب ناشی از آسیب رادیکال های آزاد در کبد یاری می نماید. در حقیقت، بیشتر فواید میوه عناب، به علت محتوای غنی آنتی اکسیدان آن است.

2. بهبود خواب و سلامت مغزهمانطور که پیش تر هم ذکر شد، عناب به طور گسترده ای برای بهبود کیفیت خواب و عملکرد مغز استفاده می شود. تحقیقات نو نشان می دهند که آنتی اکسیدان های موجود در عناب ممکن است عامل این خاصیت آن باشند. در این تحقیقات عصاره میوه عناب و هسته آن باعث افزایش زمان و کیفیت خواب در موش ها شد. بعلاوه این میوه به وسیله اطباء سنتی برای کاهش اضطراب تجویز می شود.

تحقیقات آزمایشگاهی و حیوانی نشان می دهند که عناب بعلاوه قادر است حافظه را بهبود بخشد و از سلول های مغزی در برابر صدمه ناشی از ترکیبات مخرب مغز محافظت کند. حتی بعضی مطالعات صورت گرفته روی موش ها نشان می دهند که عصاره دانه عناب به درمان زوال عقل ناشی از آلزایمر یاری می نماید، اما خود دانه به تنهایی خورده نمی شود.

گفتنی است برای اینکه کاملا درک شود که عصاره عناب چگونه ممکن است بر مغز و سیستم عصبی انسان اثرگذار باشد، به تحقیقات انسانی بیشتری نیاز است.

3. تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با سرطانیکی از مهمترین خواص عناب می تواند تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه رشد سلول های سرطانی باشد. یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داد که پلی ساکارید موجود در عناب، قند های طبیعی با خاصیت آنتی اکسسیدانی، می تواند رادیکال های آزاد را از بین ببرد، سلول های مضر را خنثی کند و التهاب را کاهش دهد. کاهش التهاب و رادیکال های آزاد می تواند به جلوگیری از بیماری های مزمن مانند دیابت نوع 2 یاری کند.

یک مطالعه دیگر نشان داد که لیگنین یافت شده در عناب، نوعی فیبر با خاصیت آنتی اکسیدانی، فراوری سلول های ایمنی در بدن را بهبود بخشیده و در نتیجه سرعت مبارزه این سلول ها با ترکیبات مهاجم و مضر را بالا می برد. افزون بر این، عناب سرشار از ویتامین C است؛ گفته می شود که ویتامین ث دارای خواص ضد سرطانی قدرتمندی است. تحقیقات آزمایشگاهی نشان می دهند که عصاره عناب قادر است چندین نوع سلول سرطانی از جمله سلول های سرطان تخمدان، دهانه رحم، پستان، کبد، روده بزرگ و روده کوچک را از بین ببرد.

محققان معتقدند این خواص عناب در درجه اول نتیجه فعالیت ترکیبات آنتی اکسیدان های موجود در این میوه است. بسیاری از این نتایج بر اساس تحقیقات آزمایشگاهی و حیوانی بدست آمده اند، بنابراین برای تایید این خواص بر روی انسان، به مطالعات بیشتری نیاز است.

4. بهبود فرایند هضممحتوای فیبر زیاد عناب ممکن است به بهبود هضم غذا یاری کند. حدود 50 درصد کربوهیدرات های این میوه از فیبر هستند که با اثرات مثبتی بر روی هضم شناخته می شود. این ماده مغذی به نرم شدن و دفع راحت تر مدفوع شما یاری می نماید. در نتیجه سرعت حرکت مواد غذایی به وسیله دستگاه گوارش تسریع شده و یبوست درمان می یابد. از این گذشته عصاره عناب ممکن است به تقویت پوشش معده و روده انسان یاری کند و خطر ابتلا به زخم ها، آسیب دیدگی و باکتری های مضر موجود در روده را کاهش دهد.

در یک مطالعه، عصاره پلی ساکارید های عناب پوشش داخلی روده موش های مبتلا به کولیت زخمی را تقویت کرد. به علاوه فیبر موجود در عناب ممکن است به عنوان غذا برای باکتری های مفید روده عمل کند و باعث رشد آن ها و از بین رفتن باکتری های مضر شود.

5. بهبود جریان خونمیوه عناب غنی از آهن و فسفر است، عناصر اصلی گلبول های قرمز خون هستند. اگر از کمبود آهن در خون یا کم خونی رنج می برید، ممکن است علائمی مانند ضعف عضلانی، خستگی، سوء هاضمه، سرگیجه و سردرگمی شناختی را تجربه کنید. با افزایش مقدار جذب آهن و فسفر به وسیله میوه عناب، می توانید جریان خونتان را افزایش داده و از این طریق سیستم های اندام خود را به طور موثر اکسیژن رسانی کنید.

6. تقویت استخوانبا افزایش مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر و آهن (که همه آن ها در عناب وجود دارند) می توانید اطمینان حاصل کنید که استخوان های شما به میزان کافی مستحکم هستند. با افزایش سن، ما به بیماری پوکی استخوان و سایر شرایط تخریب استخوان دچار می شویم، بنابراین اضافه کرن میوه عناب به رژیم غذایی می تواند این فرایند را کند یا معکوس کند.

7. کنترل وزنمصرف میوه و سبزیجات یک پیشنهاد عالی برای تمام افرادی است که سعی در کاهش وزن دارند و عناب یکی دیگر از مواد غذایی است که می تواند به این دسته از مواد غذایی اضافه شود. عناب با داشتن کالری کم و مقدار پروتئین و فیبر زیاد، می تواند نیاز های غذایی شما را برآورده کند و باعث احساس سیری در شود. این امر باعث جلوگیری در افزایش میان وعده ها می شود.

8. محافظت از پوستآب و عصاره عناب به صورت موضعی برای درمان انواع تحریکات و التهابات پوستی از جمله پسوریازیس، اگزما و آکنه استفاده می شود. شما می توانید با خوردن عناب تمامی این خواص را دریافت کنید. عناب بعلاوه می تواند به جلوگیری از بروز چین و چروک و زخم ها یاری کند و بعلاوه انرژی بدن را با خون اکسیژنه شده حفظ نماید.

9. سم زدایی خونساپونین ها و آلکالوئید های موجود در میوه عناب به طور مستقیم با تصفیه خون و از بین بردن سموم مضر از سیستم های بدن در ارتباط هستند. این اثر آنتی اکسیدانی می تواند به جلوگیری از بسیاری بیماری ها یاری نموده و فشار را از سیستم ایمنی و لنفاوی کاهش دهد.

10. بهبود سلامت قلبعناب به طرق مختلفی به سلامت قلب یاری می نماید. اول آنکه سرشار از پتاسیم و کم سدیم است که باعث آرامش رگ های خونی و حفظ سطح فشار خون می شود. بعلاوه بر اساس مطالعات معین شده که عناب به عنوان یک ماده ضد اتوژنیک عمل می نماید، بدان معنا که مانع از رسوب چربی در رگ ها می شود. به علاوه عناب لیپید های موجود در خون افراد چاق را کاهش می دهد و در نتیجه احتمال ابتلا به هر نوع بیماری را کاهش می دهد.

11. درمان یبوستمصرف حداقل 40 میلی گرم عناب در روز می تواند برای سلامتی دستگاه گوارش مفید باشد و خوشبختانه در درمان یبوست بسیار خوب عمل می نماید. مطالعه ای نشان می دهد که مصرف عصاره عناب نه تنها علائم یبوست را تسکین می بخشد، بلکه به طورکلی باعث بهبود کیفیت زندگی می شود.

12. کاهش آسیب مغزی ناشی از تشنجیک مطالعه برای آنالیز رابطه کاهش آسیب مغزی ناشی از تشنج با مصرف عناب روی موش ها انجام شد. نتیجه این آزمایش نشان داد که یادگیری و حافظه در موش هایی که قبل از القاء تشنج با عصاره عناب درمان شده بودند، بهبود پیدا نموده است. بنابراین می توان گفت که عناب می تواند از آسیب مغزی ناشی از تشنج به میزان قابل توجهی محافظت نماید.

13. خواص ضد میکروبیثابت شده است که فلونوئید های موجود در عناب با میکروب ها مبارزه می نماید. در حقیقت عصاره اتانولی این میوه به عنوان یک عامل عالی برای درمان عفونت در بچه ها شناخته شده است. بعلاوه اسید بتولینیک موجود در عناب ها بعضی خواص محافظتی مقابل ویروس ایدز و عفونت آنفولانزا از خود نشان داده اند.

14. بهبود رشد مودر یک مطالعه، استفاده از روغن عناب روی پوست تراشیده شده موش ها به مدت 21 روز باعث شد که مو های آن ها نسبت به گروه دیگر بلندتر و ضخیم تر رشد نمایند. بنابراین احتمالا در انسان ها هم مصرف عناب باعث افزایش رشد موها و ضخیم تر شدن آن ها می شود.

15. تقویت سلامت تخمداندر یک مطالعه صورت گرفته به وسیله دانشگاه علوم پزشکی تهران، از یک محصول گیاهی عناب به نام شیلانوم برای درمان کیست تخمدان استفاده شده است. در خاتمه این مطالعه، آن ها دریافتند که این فرمول طبیعی به همان میزان قرص های ضد بارداری که برای این بیماری تجویز می شوند، در معالجه کیست تخمدان موثر است.

16. سم زدایی شیر مادراندر مطالعه دیگری که در ایران انجام گرفته، مادران شیرده به مدت 2 ماه روزانه 15 گرم عناب تازه مصرف کردند تا اثر آن روی مقدار سرب و کادمیوم موجود در شیر آنان آزمایش شود. در خاتمه مدت آزمایش، آن ها دریافتند که زنانی که عناب را مصرف نموده بودند، در مقایسه با گروه دیگر، کمتر دارای این عناصر در شیرشان بودند.

روش های مصرف عنابمیوه عناب کوچک و شیرین است. حالت خشک شده آن بافتی جویدنی و طعمی مشابه خرما دارد. این میوه ها در حالت نرسیده، طعمی شیرین مشابه طعم سیب دارند و می توانند به عنوان میان وعده میل شوند. عناب دارای یک هسته با دو دانه است که نباید آن را خورد. عناب خشک هم معمولا برای استفاده در دسر ها به کار می برد. توجه داشته باشید که حالت خشک آن کالری وقند بیشتری دارد. علاوه بر این، سرکه عناب، آب میوه، مربا و عسل عناب هم در بعضی منطقه ها مورد استفاده قرار می گیرند.

جمع بندیعناب که به خرما قرمز یا چینی هم معروف هستند، سرشار از فیبر و سایر مواد مغذی هستند. توجه داشته باشید که عناب با ونلافاکسین و بعضی از دارو های ضد تشنج تداخل دارد و افرادی که از این داروها استفاده می نمایند، نباید این میوه را بخورند. اگرچه هم عناب تازه و هم خشک بسیار مغذی هستند، اما بخاطر داشته باشید که خشک شده ها در هر وعده قند و کالری بیشتری دارند، بنابراین بهتر است با اعتدال از آن ها لذت ببرید.

منبع: سایت ستاره

منبع: راسخون

به "با خواص عناب آشنا شوید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "با خواص عناب آشنا شوید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید