آشنایی با فواید و مضرات دانه چیا

به گزارش وبلاگ رویال درام، دانه چیا، دانه ای خوراکی از خانواده نعناعیان است. این دانه ها بدون طعم هستند و شما می توانید آن ها را به نوشیدنی، فرنی، ماست، برنج و یا غذا های پختنی اضافه کنید. دانه چیا منبع غنی از ویتامین، مواد معدنی و اسید های چرب امگا 3 است که برای اهداف دارویی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله به آنالیز خواص دانه چیا و فواید آن برای سلامتی بدن و بعضی از عوارض جانبی مصرف آن می پردازیم.

آشنایی با فواید و مضرات دانه چیا

مهمترین خواص دانه چیا چیست؟

دانه های چیا غنی از مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها هستند که علاوه بر حفظ سلامت بدن برای درمان بعضی از بیماری ها مفید هستند. بعضی از خواص دانه چیا عبارتند از:

1) کنترل و کاهش وزناگر شما در پی کاهش وزن هستید، یکی از اولین گزینه هایی که می توانید در نظر بگیرید خوردن دانه های چیاست. برای استفاده از این دانه ها برای لاغری دو قاشق غذا خوری دانه چیا را در یک لیوان آب حل کنید، چند دقیقه صبر کنید و قبل از جذب شدن آب به وسیله دانه ها، این نوشیدنی را بنوشید. فیبر موجود در دانه ها یاری می نماید تا برای مدت طولانی تر احساس سیری کنید. بعلاوه این دانه ها در معده با جذب آب بزرگ می شوند و اشتهای شما را کاهش می دهند، این کاهش اشتها در نهایت منجر به کاهش وزن و کوچک شدن شکم می گردد

2) منبع غنی از اسید های چرب امگا- 3دانه های چیا همچون تخم کتان غنی از اسید های چرب امگا 3 هستند. امگا 3 موجود در این دانه ها به کاهش التهاب، پایین آوردن کلسترول و بالا رفتن عملکرد شناختی یاری می نماید.

3) پیشگیری و درمان یبوستیکی از خواص دانه چیا یاری به پیشگیری از یبوست است. فیبر موجود در این دانه ها به هضم غذا یاری می نماید. بعلاوه دانه های چیا در تماس با آب حالت ژل مانند پیدا می نماید و باعث افزایش حجم مدفوع و افزایش تحرک روده می شوند و به درمان یبوست یاری می نمایند.

4) تنظیم اندازه قند خونتوانایی این دانه ها برای کاهش سرعت هضم به پیشگیری از دیابت یاری می نماید. پوشش ژلاتینی دانه های چیا از نوسانات ناگهانی قند خون پیشگیری می نماید و سطح فشار خون را تنظیم می نماید. یکی از دلایلی دیگر مفید بودن این دانه ها برای افراد دیابتی وجود اسید های چرب امگا 3 است که برای درمان دیابت مفید هستند.

5) پیشگیری از سرطانیکی دیگر از خواص دانه چیا پیشگیری از سرطان است. دانه های چیا منبع خوبی از اسید آلفالینولئیک و اسید های چرب امگا 3 می باشند که می توانند به جلوگیری از سرطان به ویژه سرطان سینه یاری نمایند.

6) تنظیم چربی خوناسید های چرب امگا 3 در دانه های چیا باعث کاهش کلسترول خون و پیشگیری از بیماری های قلبی می گردد. امگا 3 بعلاوه باعث کاهش تری گلیسیرید (نوعی چربی خون) می گردد. علاوه بر این، خطر ضربان قلب نامنظم و تجمع مقادیر زیاد رسوب چربی در رگ ها را کاهش می دهد. اسید آلفا لینولئیک موجود در دانه های چیا برای درمان دیس لیپیدمی (اختلال در سطح چربی ها در خون شامل افزایش یا کاهش غیرطبیعی) مفید است. علاوه بر درمان دیس لیپیدمی، دانه های چیا باعث افزایش سطح HDL یا کلسترول خوب می شوند.

7) افزایش انرژییکی از خواص دانه چیا که ورزشکاران را به مصرف آن ترغیب می نماید، انرژی بخش بودن این دانه هاست. این دانه ها حاوی ویتامین B، روی و آهن و منیزیم هستند که به افزایش انرژی بدن یاری می نمایند. بعلاوه به علت دارا بودن امگا 3، به حفظ انرژی یاری می نمایند. مصرف این دانه ها چند ساعت قبل از تمرینات ورزشی شدید می تواند سوخت بدن را بعد از مصرف کربوهیدرات ها تامین کند.

8) منبع غنی از پروتئیندانه های چیا حاوی 19 درصد پروتئین هستند. یک رژیم غذایی با پروتئین بالا می تواند گرسنگی را کاهش دهد وباعث احساس سیری گردد. این دانه ها حاوی پروتئین با کیفیت بالا با تمام اسید آمینه های ضروری هستند.

9) بهبود خلق و خویکی از خواص دیگر دانه های چیا، مبارزه با افسردگی و بهبود خلق و خو است. مصرف منظم دانه های چیا به علت دارا بودن امگا 3 در بهبود خلق و خو و پیشگیری از افسردگی موثر است.

10) منبع غنی آنتی اکسیداندانه های چیا منبع غنی از آنتی اکسیدان ها هستند. آنتی اکسیدان برای جلوگیری از پیری و چروک شدن پوست بسیار مهم هستند. بعلاوه خطر ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی را کاهش می دهند.

11) یاری به استحکام استخوان و دندانافزایش مصرف مواد غذایی غنی از کلسیم مانند دانه های چیا می تواند سلامت دندان و استخوان ها را بهبود بخشد. علاوه بر کلسیم، دانه های چیا غنی از منگنز و فسفر هستند که برای استحکام استخوان و دندان بسیار مهم هستند. بعلاوه آنتی اکسیدان موجود در دانه های چیا می تواند دندان های شما را از آسیب محافظت کند.

12) بهبود سلامت پوستیکی از مهمترین خواص دانه چیا یاری به حفظ سلامت پوست است. اسید های چرب امگا 3 در دانه های چیا باعث افزایش گردش خون و کاهش خشکی و التهاب پوست می شوند. دانه های چیا به علت دارا بودن خواص ضد التهابی از چین و چروک شدن پوست و شل شدن آن پیشگیری می نمایند. بعلاوه امگا 3 به حفاظت پوست در برابر اشعه فرابنفش یاری می نماید.

13) یاری به درمان دیورتیکولاردیورتیکولار وجود ساختار های لوله ای شکل در دیواره روده است. یکی از دلایل این بیماری کمبود فیبر در رژیم غذایی است. دانه های چیا غنی از فیبر هستند و می توانند برای درمان مفید باشند.

14) خاصیت ضد التهابیدانه های چیا به علت وجود امگا 3، فیبر و پروتئین یکی از برترین غذا های ضد التهابی هستند. خواص ضد التهابی دانه های چای می تواند به درمان آرتریت یاری کند.

15) بهبود خواب

سروتونین و ملاتونین دو هورمون ضروری برای خواب هستند. این دو هورمون به وسیله تریپتوفان (نوعی اسید آمینه در بدن)، فراوری می گردد. دانه های چیا غنی از تریپتوفان هستند و به بهبود خواب و آرامش یاری می نمایند. بعلاوه تریپتوفان برای درمان اختلال خواب مورد استفاده قرار می گیرد.

16) خواص دانه چیا در بارداریدانه ها چیا یکی از معدود غذا هایی هستند که تمام مواد مغذی ضروری در دوران بارداری را فراهم می نمایند. زنان باردار به علت رشد کودک بیش از هر فرد دیگری به مواد مغذی احتیاج دارند. پروتئین و کلسیم در دوران بارداری به رشد بافت ها و استخوان یاری می نمایند. آهن یکی از مواد معدنی ضروری در دوران بارداری است. دانه چیا یک ماده غذایی منحصر به فرد است که می تواند تمام این احتیاج ها را رفع کند. اسید های چرب امگا 3 برای رشد مغز کودک لازم است. ماهی قزل آلا و دیگر مکمل های روغن ماهی می توانند امگا 3 مورد احتیاج را فراهم نمایند، اما به علت احتمال وجود جیوه در غذا های دریایی، زنان باردار درباره مصرف این مواد غذایی مردد هستند. در چنین شرایطی مصرف دانه های چیا برترین گزینه است.

مضرات و عوارض جانبی مصرف دانه های چیادانه های چیا غنی از ویتامین ها و مواد معدنی است، اما مصرف آن ممکن است تاثیرات منفی بر روی بدن داشته باشد. بعضی از عوارض جانبی مصرف دانه های چیا عبارتند از:

1) خونریزیامگا 3 موجود در دانه های چیا، باعث رقیق شدن خون می گردد، افرادی که از دارو های رقیق نماینده خون استفاده می نمایند باید از مصرف دانه های چیا اجتناب نمایند. بعلاوه مصرف این دانه ها قبل از جراحی خطر خونریزی را افزایش می دهد.

2) نفخ و اسهالدانه های چیا به علت دارا بودن فیبر برای هضم غذا مفید هستند، اما مصرف بیش از حد آن ها ممکن است باعث نفخ و اسهال گردد.

3) آلرژیاگرچه حساسیت به این دانه ها بسیار نادر است، اما بعضی از افراد ممکن است بعد از مصرف دانه های چیا دچار آبریزش چشم، مسائل تنفسی، راش های پوستی و یا حتی استفراغ شوند. مصرف گیاهان مشابه با دانه های چیا مانند آویشن، احتمال آلرژی را افزایش می دهد.

4) افت فشار خونهمانطور که ذکر شد، مصرف دانه های چیا باعث کاهش فشار خون می گردد، افرادی که فشار خون آن ها به طور معمول پایین است قبل از مصرف این دانه ها باید با پزشک مشورت نمایند.

منبع: سایت ستاره

منبع: راسخون

به "آشنایی با فواید و مضرات دانه چیا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با فواید و مضرات دانه چیا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید