اثر تومورها بر بدن

به گزارش وبلاگ رویال درام، سرطان چیست؟ (8)

تومورها معمولاً در زمانی شناسایی می شوند که آنها اثراتی ایجاد نمایند. تومورهای پوستی یا اندام هایی که به سهولت مورد آنالیز قرار می گیرند مانند پستان، اغلب به صورت توده قابل تشخیص می باشند. بسیاری از

اثر تومورها بر بدن

نویسندگان: مارگارت. آ. نولز

پیتر. جی. سلبی

مترجم: حبیب الله علیخانی

چگونه تومورها وجود دارند: بعضی اثرات تومورها بر روی بدن

تومورها معمولاً در زمانی شناسایی می شوند که آنها اثراتی ایجاد نمایند. تومورهای پوستی یا اندام هایی که به سهولت مورد آنالیز قرار می گیرند مانند پستان، اغلب به صورت توده قابل تشخیص می باشند. بسیاری از سلول ها در تومورها می میرند و این سلول های مرده موجب رهایش آنزیم هایی می گردد که موجب تخریب بافت های زیرین می گردد. در این حالت، زخم غیر قابل ترمیم ایجاد می گردد. رگ های خونی در زیر زخم تخریب می شوند به نحوی که خون ریزی رخ می دهد. در روده و یا سستم ادراری، خون ممکن است در ادرار و یا مدفوع یافت شوند به نحوی که خون ریزی در یک علامت در این اندام ها می باشد. بسیاری از این اثرات که بوسیله تومورها ایجاد می گردد، به دلیل موقعیت توموری است که ممکن است تحت فشار قرار گیرد و یا بافت اطراف خود را تخریب کند. این تومورها بعلاوه می تواند منجر به تحت فشار قرار گرفتن عصب و یا ایجاد درد گردد. برای مثال، تومورهای موجود در روده ممکن است موجب انسداد روده شوند زیرا توده توموری در حفره روده رشد می نماید و یا رشد دیواره و تخریب ماهیچه ها، را در پی داشته باشد. تومورهای مغزی ممکن است موجب بروز سر درد شوند. این مسئله به دلیل ایجاد فشار در داخل جمجمه ایجاد می گردد. تومورها مجرای صفراوی را درگیر نموده و این مسئله منجر به زردی می گردد. اثرات فیزیکی به صورت واضح به مکان دقیق تومور، وابسته می باشد. بعضی تومورها مخصوصاً آنهایی که در اندام های فراوری نماینده هورمون ایجاد می شوند، ممکن است اثراتی بر روی فراوری هورمون داشته باشند. در بعضی موارد هم، اثربخشی هورمون ها بوسیله تخریب سلول های غدد طبیعی، کاهش می یابد. در بعضی موارد ندرت هم این بخش ها موجب فراوری هورمون های غیر متعارفی می شوند که ممکن است موجب اثرات قابل توجهی بر بدن گردد. برای مثال، بعضی از تومورهای ریه ای ممکن است هورمون هایی فراوری نمایند که به صورت نرمال بوسیله غدد هیپوفیز فراوری می شوند. کم خونی به دلیل خون ریزی از تومورها و یا به دلیل بعضی اثرات سمی بر روی مغز استخوان ایجاد می گردد. این موارد به اسم علائم متداول در بیشتر سلول ها می باشد. مشابه این اثرات، بسیاری از تومورها ممکن است اشتها را کاهش دهند و بعضی اوقات حتی تومورهای اولیه هنوز هم کوچک می باشند. عوامل ایجاد نماینده شناخته شده نیست اما بعضی اوقات دلیل این مسئله فراوری مواد سمی بوسیله تومور می باشد (مثلا فاکتور رشد).

چگونه سرطان کشنده می گردد؟

همانگونه که مشاهده می گردد، بسیاری از سرطان ها در افراد پیر ایجاد می شوند و یک تعداد زیاد از بیماران به دلیل این بیماری نمی میرند اما بعضی از شرایط غیر مرتبط مانند بیماری قلب یا عفونت های عارض شده در این بین، منجر به فوت می گردد. هدف از درمان سرطان، حذف و یا تخریب تمام سلول های سرطانی و مکان هایی که مستعد توسعه سرطان هستند. هم اکنون درمان می تواند یک سری روش ها و یا تکنیک ها باشد که در حقیقت بر اساس درمان های استاندارد می باشند (مانند درمان با جراحی، پرتودرمانی و یا شیمی درمانی). بعضی از درمان ها هم شامل استفاده از عوامل بیولوژیکی، ایمنوتراپی و استفاده از مولکول های ویژه و نو می باشد. رویدادهای مرتبط با تومور ممکن است موجب مرگ مستقیم و یا غیر مستقیم گردد. این مسئله به مکان قرارگیری تومور و اندازه توسعه تومور، ربط دارد. یک عامل متداول در مرگ، درگیری شدن اندام های حیاتی بدن (به دلیل تهاجم مستقیم محلی و یا ایجاد متاستاز) می باشد برای مثال، در مغز، ریه یا کبد. به ندرت، مرگ ممکن است به دلیل خونریزی ایجاد گردد. در اغلب موارد، کم خونی و ضایعات غیر قابل پیش بینی ممکن است منجر به کاهش مقاومت در برابر عفونت ها می گردد و بدین صورت برونکوپنیومونی پایانی و یا عفونت مجاری ادراری ممکن است بروز کند. در بسیاری موارد، نمی توان دلیل مرگ را تشخیص داد.

درمان سرطان

هدف از درمان سرطان، حذف و یا تخریب تمام سلول های سرطانی و مکان هایی که مستعد توسعه سرطان هستند. هم اکنون درمان می تواند یک سری روش ها و یا تکنیک ها باشد که در حقیقت بر اساس درمان های استاندارد می باشند (مانند درمان با جراحی، پرتودرمانی و یا شیمی درمانی). بعضی از درمان ها هم شامل استفاده از عوامل بیولوژیکی، ایمنوتراپی و استفاده از مولکول های ویژه و نو می باشد. چیزی که واضح است، این است که تکنولوژی های نو در راه است.

به هر حال، ما تنها در مراحل اولیه از کاربد این روش های نو هستیم. در بسیاری موارد، درمان ممکن است ممکن نباشد زیرا تومورها اندام های حیاتی بدن را درگیر نموده و یا به طور گسترده ای در بدن توسعه یافته اند. اگر چه از لحاظ تئوری، این مسئله نامطلوب است، توسعه تومور از مراحل اولیه بیماری، اتفاق می افتد و از این رو، جراحی محلی و درآوردن تومور اولیه، امروزه هم یکی از مؤثرترین روش های درمان در بعضی موارد است. چاقوی کوچک جراحی هنوز هم برترین سلاح برای مباره است اما کوشش ها به منظور بهبود روش های جراحی با استفاده از انرژی لیزر و یا جراحی سرمایی با استفاده از پروب های نیتروژن مایع هم در حال اجرا می باشد. یک روش تجربی استفاده از داروهای حساس به نور می باشد که ممکن است در تومور متمرکز شوند و به صورت محلی و با استفاده از انرژی لیزر فعال سازی شوند. درمان با تابش هم یکی دیگر از روش های متداول مورد استفاده برای تخریب تومورها می باشد اما این روش اغلب مشکلاتی را ایجاد می نماید. بعضی از سلول های توموری بعلاوه در برابر تخریب با تابش، مقاوم هستند. هم اکنون، در روش های نو، تابش با عوامل دیگر از جمله عوامل حساس نماینده نسبت به تابش، ترکیب شده است. شیمی درمانی هم یکی از روش های اصلی برای درمان بیماری سرطان منتشر شده می باشد. بعضی از روش های درمان منفرد و یا چند عاملی هم هنوز مورد استفاده قرار می گیرند اما پیشرفت های اخیر در زمینه بهینه سازی استفاده از عوامل قدیمی و معرفی عوامل نو مانند مولکول های کوچک هدفمند، هم در حال اجرا می باشد. سایر عوامل نو مانند مولکول های بیولوژیکی مانند آنتی بادی ها و اصلاح نماینده های پاسخ بیولوژیکی مانند سیتوکین ها هم در حال آنالیز می باشند. به طور مشابه، پیشرفت های بزرگی در زمینه قابلیت ما برای مهار سیستم ایمنی میزبان هم انعکاس دهنده روش های نوی است که ایمنوتراپی نامیده می شوند.

نه تنها در روش های نو از مارکرهای خاص سرطان به اسم اهداف برای طراحی دارو، استفاده می گردد، بلکه بعلاوه دانستن در خصوص تغییرات مولکولی در سلول های سرطانی هم اطلاعات ارزشمندی ارائه نموده است که بدین وسیله، می توان روش های درمانی ژنی هم توسعه پیدا کند. بسیاری از روش ها مورد آنالیز قرار گرفته اند. در این روش ها، کوشش شده است تا عملکرد ژنی مؤثر را جایگزین کنیم (ممانعت نماینده های رشد توموری مانند ژن های مختلف از جمله p53, Rb). با این کار، می توان پروداروها و یا سایر مولکول های درمانی خوبی به منظور درمان هدفمند فراوری کرد. عقل سلیم پیشنهاد می دهد که درمان اولیه باید منجر به نتایج پایانی بهتری گردد و به همین خاطر، برنامه های غربال گری گستره و گران قیمتی برای پیدا کردن و شناسایی تومورها پیش از عود بیماری در حال اجرا می باشد. غربال گری برای آنالیز وجود سرطان برای سرطان هایی مانند سرطان رحم، پستان، روده، تخمدان، پروستات و در بعضی منطقه ها، سرطان معده (ژاپن و چین) و کبد (آفریقای جنوبی) صورت گرفته است. دو مشکل اصلی در خصوص این اشکال درمانی، تنوع عوامل درمانی، سلول های توموری انتشار یافته و مشخصه هر یک از این تومورها می باشد. این مسئله تنها موجب محدود شدن اثرات سمیت برای سلول های توموری می گردد، بدون آنکه موجب تخریب بافت نرمال گردد. تشخیص مارکرهای خاص تومورها، اجازه توسعه آنتی بادی های ضد تومور خاص را می دهد. بعضی از مولکول های خاص تومور در چند سال اخیر شناسایی شده اند و از آنها برای توسعه روش های درمانی استفاده شده است. ولو اینکه مارکرهای مطلق برای تمام تومورها موجود نباشد، این مسئله هنوز ممکن است که از آنتی بادی ها در برابر بافت های نرمال استفاده گردد اگر، عوامل معین نماینده خاص بافت در جایی قرار گرفته باشند که معماری بافت در تومور توزیع شده باشد. تحقیقات بیولوژی مولکولی هم اکنون کوشش زیادی در این زمینه انجام داده است.

بیشتر بخوانید:نور درمانیِ سرطان

جلوگیری از سرطان و غربال گری

از آنجایی که حداقل یک نفر از بین 4 نفر در بعضی از دوران زندگی خود با سرطان روبرو می گردد، جلوگیری از بروز این مسئله در حقیقت می توان یک روش مناسب باشد. به هر حال، 70 % از تمام سرطان هایی در افراد بیش از 60 سال ایجاد می گردد و حتی جلوگیری از همه این سرطان ها هم نمی تواند اثر مهمی بر روی عمر مفید انسان داشته باشد. منطق جلوگیری از بروز و درمان مؤثر در حقیقت موجب بهبود کیفیت زندگی می گردد.

جلوگیری در واقع بر اساس اجتناب از عوامل سرطان زا انجام می گردد. از آنجایی که سرطان ریه به صورت منفرد مسئول مرگ و میر یک چهارم از مرگ و میرهای ناشی از سرطان است، جلوگیری از مصرف سیگار و سایر مواد مرتبط با تنباکو، در حقیقت می تواند موجب کاهش قابل توجهی در ایجاد سرطان گردد. کاهش سایر عوامل محیطی خطرناک و اثر نوع وعده غذایی هم نقش کمتری دارند و تشخیص اثر نوع غذای مصرفی بر روی سرطان هنوز واضح نیست.

عقل سلیم پیشنهاد می دهد که درمان اولیه باید منجر به نتایج پایانی بهتری گردد و به همین خاطر، برنامه های غربال گری گستره و گران قیمتی برای پیدا کردن و شناسایی تومورها پیش از عود بیماری در حال اجرا می باشد. غربال گری برای آنالیز وجود سرطان برای سرطان هایی مانند سرطان رحم، پستان، روده، تخمدان، پروستات و در بعضی منطقه ها، سرطان معده (ژاپن و چین) و کبد (آفریقای جنوبی) صورت گرفته است. به صورت ایده آل، غربال گری باید موجب کاهش اندازه مرگ و میر و عوامل جانبی سرطان گردد و برای برهی از سرطان ها، این اعتقاد وجود دارد که غربال گری مزیت دارد (مثلا سرطان پستان و تخمدان). به هر حال، مزیت های هنوز واضح نیست. برای مثال، بعضی ادعا نموده اند که غربال گری ممکن است تومورهای کوچک را تشخیص دهد که هیچگاه عامل عود بیماری نمی شوند. سرطان می تواند در پروستات حدود 30 تا 40 % از مردانی مشاهده گردد که به بیماری های غیر سرطانی مبتلا هستند. از آنجایی که این 30 تا 40 % از مردان از سرطان پرستان نمی میرند، این اعتقاد وجود دارد که بیشتر این تومورها، موجب کشته شدن میزبان نمی گردد. تومورهای مشابه پنهان می توانند در بسیاری از اندام دیگر مشاهده شند، اگر چه فراوانی آنها به اندازه تومورهای پروستات، نیست.

بیشتر بخوانید:مراحل پیشرفت سرطان

روش های تجربی در تحقیقات سرطان

بیشتر دانش ما در خصوص توسعه و رشد تومورها، از مطالعه سرطان در بیماران صورت گرفته است. این مطالعه ها، به صورت بالینی و پاتولوژیکی صورت می گیرد.

اگر چه بیشتر بیشتر این اطلاعات از تکنولوژی های کنونی و بعلاوه داده های مربوط به آزمایشگاه های پاتولوژی بدست آمده است، یک چنین مطالعه هایی به صورت قابل توجهی مشاهداتی است و دستکاری های تجربی گسترده در انسان، مقدور نمی باشد. بنابراین، توسعه روش هایی که اجازه دستکاری تجربی سلول ها و تومورها را می دهد و بعلاوه موجب افزایش گستره تشخیص مولکول ها می گردد، هم مورد احتیاج می باشد. یک گستره وسیع از روش ها هم اکنون موجود می باشد. این روش ها می توانند هیجان آور و دلهره برانگیز باشند. یک آنالیز جزئی در خصوص چیزی که موجود می باشد، در حقیقت باید حاوی جوانب مربوط به علم بالینی، بیولوژی، فیزیک و شیمی باشد.

سوال های بی پاسخ در خصوص تحقیقات سرطان امروزه احتیاجمند یک سری مهارت های بیولوژیکی و بالینی می باشد. برای مثال، آنالیز نمونه های توموری با استفاده از میکروآرایه های مربوط به عوامل خاص که در حقیقت موجب بروز چالش های آزمایشگاهی و بیواینفورماتیک می گردد، ممکن است منجر به رشد سریع آنالیز یک گستره از عوامل ژنی کاندید گردد. این عوامل برای ایزولاسیون توالی های ژنی، افزایش اندازه یک عامل شیمیایی، افزایش در اندازه آنتی بادی ها، محیط سلولی، مدولاسیون اندازه ژن و ...، مورد احتیاج می باشند. این تصور وجود دارد که تمام این فعالیت ها بوسیله محققین منفرد انجام می گردد و آنها به طور متداول بوسیله تیم های تحقیقاتی مجزا و آزمایشگاه های آنها انجام می گردد. در حقیقت، چیزی که در اینجا، خودنمایی می نماید، در واقع مشارکت و ارتباطی است که در واقع می تواند مهارت ها و ابزارهای تحقیقات سرطان را توسعه دهد.

نتیجه گیری

سرطان یک بیماری پیچیده است و این به نظر می رسد که اگر چه بسیاری از فرایندهای مولکولی متضمن امروزه از یک راز به تکنولوژی تبدیل شده اند، هنوز هم سوالات بی پاسخی برای آینده یافت می گردد.

استفاده از مطالب این مقاله، با ذکر منبع راسخون، بلامانع می باشد.

منبع مقاله :

Introduction to the Cellular and Molecular Biology of Cancer/ Margaret A. Knowles and Peter J. Selby

منبع: راسخون

به "اثر تومورها بر بدن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اثر تومورها بر بدن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید